Джонні Д в ролі Джонні Д

Назва фільму: Джонні Д. / Public Enemies
Режисер: Майкл Манн
Актори: Джеймс Руссо, Джейсон Кларк, Джон Джудд, Джонні Депп
Студія: Universal Pictures
Прем'єра: 23.07.2009

На деякі кіна я одразу настроююсь, що вони повинні мені сподобатись, і дивитись їх бажано у кінотеатрі, але часто все обмежується тими ж торентами. Цей фільм в першу чергу зацікавив українським варіантом перекладу назви. Можливо, якби він вийшов під дослівною назвою «Вороги держави», я б навіть не звернув уваги, вважаючи його за черговий стандартний бойовик. Але цікаво ж – що за слово починається на букву Д?

І виявляється, що ця буква Д – не просто підібране ім'я, співзвучне з ім'ям виконавця головної ролі. Джон Ділінгер справжній гангстер, життєвий сценарій якого вийшов нічим не гірший за голівудський. Його кілька разів садили, він тікав і знову попадався. Врешті захотів зникнути і пожити розміреним життям, та всюди ці жінки, «lady in red»(в дійсності вона була в червоній сукні, прямо як у «Матриці») здала його в обмін на вирішення проблем із еміграцією. А Джонні так добре до них ставився, мабуть, надто добре, як для гангстера.

Джонні Д.    Фільм варто дивитись, в першу чергу заради романтики, якою він переповнений – не тої, що у високих каблуках і нафарбованих нігтях, подарунках на 14 лютого і 8 березня чи вечерях при свічках, а справжньою. Якби я жив у 30-их роках в Америці, зайнявся б тим же, бо не тільки художники чи поети можуть називатись творчими людьми, гангстери не уступають їм в здатності відрізнитись від інших. А шляхетність Джонні(коли він не захотів брати грошей у людей в банку) і те, як він умів закохуватись, викликають ще більшу прихильність.

На жаль, стукнуло мені в голову дивитися в перекладі Гобліна – звук виявився зовсім кепським, постійно доводилось прислухатись і деякі фрагменти прокручувати повторно, але всеодно фільм чудовий.

пс. Це так знаково – його пристрелили на виході із кінотеатру, як вони могли?

Рейтинг на IMDB: 7.4/10